Bolig- og by-bygdedepartementet: Iverksatt 1. mars påtar prosjektleder et livslangt ansvar, og anleggsenheten påtar seg uforutsette risikoer!

I desember 2019 utstedte departementet for bolig- og by-bygdeutvikling og den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen i fellesskap «Styringstiltak for generell kontrahering av boligbyggings- og kommunale infrastrukturprosjekter», som offisielt vil bli implementert 1. mars 2020.

1. Risiko påtatt av anleggsenheten
Sammenlignet med basisperiodeprisen på tilbudstidspunktet, svinger de viktigste tekniske materialene, utstyret og arbeidsprisene utenfor kontraktsområdet;

Endringer i kontraktspriser forårsaket av endringer i nasjonale lover, forskrifter og retningslinjer;

Endringer i ingeniørkostnader og byggeperiode forårsaket av uforutsette geologiske forhold;

Endringer i prosjektkostnader og byggeperiode på grunn av byggeenheten;

Endringer i prosjektkostnader og byggeperiode forårsaket av force majeure.

Det spesifikke innholdet av risikodeling skal avtales av begge parter i kontrakten.

Byggeenheten skal ikke sette urimelig byggetid, og skal ikke vilkårlig redusere rimelig byggetid.

2. Bygg- og designkvalifikasjoner kan anerkjennes gjensidig
Oppmuntre konstruksjonsenheter til å søke om kvalifikasjoner for ingeniørdesign.Enheter med generell byggeentreprenørkvalifikasjoner på første nivå og over kan søke direkte om tilsvarende typer ingeniørdesignkvalifikasjoner.Den fullførte generelle kontraktytelsen til det tilsvarende skalaprosjektet kan brukes som ytelseserklæring for design og konstruksjon.

Oppmuntre designenheter til å søke om byggekvalifikasjoner.Enheter som har oppnådd omfattende kvalifikasjoner for ingeniørdesign, bransjeklasse A-kvalifikasjoner og byggetekniske profesjonelle klasse A-kvalifikasjoner kan søke direkte om tilsvarende typer generell byggeentreprenørkvalifikasjoner.

3. Hovedentreprenør av prosjektet
Samtidig har den kvalifikasjonen for ingeniørdesign og konstruksjonskvalifikasjoner som passer for prosjektskalaen.Eller en kombinasjon av designenheter og konstruksjonsenheter med tilsvarende kvalifikasjoner.

Dersom prosjekteringsenheten og konstruksjonsenheten utgjør et konsortium, skal hovedenheten med rimelighet bestemmes i henhold til prosjektets egenskaper og kompleksitet.

Prosjektets hovedentreprenør skal ikke være agentkonstruksjonsenheten, prosjektstyringsenheten, tilsynsenheten, kostnadsrådgivningsenheten eller anbudsbyrået for det generelle kontraktsfestede prosjektet.

4. Budgivning
Bruk budgivning eller direkte kontrakt for å velge hovedentreprenøren for prosjektet.

Hvis noe av design, anskaffelse eller konstruksjon innenfor rammen av et generell entreprenørprosjekt faller innenfor rammen av et prosjekt som må tilbys i samsvar med loven og oppfyller nasjonale standarder, skal hovedentreprenøren for prosjektet velges ved hjelp av budgivning.

Byggeenheten kan sette frem kravene til ytelsesgarantier i tilbudsdokumentene, og kreve at tilbudsdokumentene spesifiserer innholdet i underentreprisen etter loven;for maksimum budprisgrense skal det spesifisere maksimum budpris eller beregningsmetode for maksimal budpris.

5. Prosjektkontrakt og underentreprise
For bedriftsinvesteringsprosjekter skal generelle entreprenørprosjekter utstedes etter godkjenning eller innlevering.

For statlig investerte prosjekter som benytter hovedentreprisemetoden, skal hovedentrepriseprosjektet i utgangspunktet utstedes etter at foreløpig prosjekteringsgodkjenning er gjennomført.

For statlig investerte prosjekter som forenkler godkjenningsdokumentene og godkjenningsprosedyrene, skal det generelle entreprenørprosjektet utstedes etter fullført tilsvarende investeringsbeslutningsgodkjenning.

Hovedentreprenøren for prosjektet kan gi underleverandører ved direkte å utstede kontrakten.

6. Om kontrakten
Det bør vedtas en totalpriskontrakt for generell kontrahering av bedriftsinvesteringsprosjekter.

Den generelle kontrakten for statlig investerte prosjekter skal rimeligvis fastsette kontraktsprisen.

Ved engangskontrakt justeres som hovedregel ikke total kontraktsum, bortsett fra situasjoner hvor kontrakten kan justeres.

Det er mulig å fastsette måleregler og prismetode for hovedkontrakten til prosjektet i kontrakten.

7. Prosjektlederen bør oppfylle følgende krav
Oppnå tilsvarende kvalifikasjoner for ingeniørkonstruksjonsregistrert praksis, inkludert registrerte arkitekter, undersøkelses- og designregistrerte ingeniører, registrerte bygningsingeniører eller registrerte tilsynsingeniører, etc.;de som ikke har implementert de registrerte praksiskvalifikasjonene skal oppnå senior faglige tekniske titler;

Fungert som generell entreprenørprosjektleder, prosjekteringsprosjektleder, byggeprosjektleder eller prosjektleder lik det foreslåtte prosjektet;

Kjent til ingeniørteknologi og generell entreprenørprosjektledelse kunnskap og relaterte lover, forskrifter, standarder og spesifikasjoner;

Ha sterk organisasjons- og koordineringsevne og god yrkesetikk.

Totalentreprenørprosjektleder skal ikke være totalentreprenørprosjektleder eller ansvarlig for byggeprosjektet i to eller flere prosjekter samtidig.

Totalentreprenørprosjektleder skal ha det livslange ansvaret for kvalitet etter loven.

Disse tiltakene trer i kraft 1. mars 2020.


Innleggstid: 29. juli 2020

Forespørsel

Skriv din melding her og send den til oss